Tal dia com avui de l’any 1931, fa 88 anys, l’Assemblea de la Diputació Provisional de la Generalitat, sorgida de les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931, nomenava Jaume Carner i Romeu president de la cambra. L’Assemblea de la Diputació Provisional actuaria, de facto, com a Parlament provisional fins a les primeres eleccions catalanes del 20 de novembre de 1932 i la constitució de la primera cambra parlamentària moderna de la història de Catalunya, el 6 de desembre de 1932. Després d’aquelles eleccions Carner seria substituït per Lluís Companys.

La principal missió de Carner i de l’Assemblea seria la formació d’una ponència per a crear la que havia de ser la carta magna de Catalunya: l’Estatut de Núria. Carner (El Vendrell, 1867 – Barcelona, 1934) va nomenar una ponència formada pels diputats Josep Puig i Pujades, Antoni Xirau i Palau, Pere Mias i Codina, Domingo Piñana i Homedes, Lluís Companys i Jover, Josep Dencàs i Puigdollers, Rafel Campalans i Puig, Jaume Bofill i Matas, Martí Esteve i Guau, Pere Corominas i Muntanya i Josep Serraclara i Costa, que representaven totes les forces polítiques de l’Assemblea.

Carner, tot seguit, formaria una comissió (integrada per ell mateix i pels diputats Xirau, Campalans, Esteve i Coromines), que seria l’encarregada de la redacció del text (sobre els acords assolits a la ponència) i que organitzaria el plebiscit d’aprovació de l’Estatut. La tramitació de l’Estatut, des que es nomena la ponència fins que es celebra el referèndum, es va portar a terme en el temps record de quaranta dies. El 2 d’agost de 1931, el poble de Catalunya referendava massivament el text estatutari que definia Catalunya com un estat dins la República Espanyola.