Tal dia com avui de l’any 1936, fa 85 anys, el polític català Lluís Nicolau d’Olwer, president del partit catalanista i federalista Acció Catalana Republicana, i en aquell moment governador del Banc de la República espanyola, era ingressat en una clínica privada de Girona a causa d’un aparatós accident de trànsit que havia patit unes hores abans i que, segons les informacions de l’època, va estar a punt de costar-li la vida. Quan es va produir aquell accident, Nicolau d’Olwer era una de les personalitats polítiques més destacades del país i era un dels economistes més prestigiosos d’Europa. 

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 14/07/1936), Nicolau d’Olwer viatjava en un vehicle particular amb uns amics (la parella formada pel diputat Eduard Ragasol i Sarrà (d’Acció Catalana Republicana) i la seva esposa Pilar Barbeny, i Jesús Sacrest, fabricant tèxtil de Terrassa). La nota de premsa informava que el vehicle circulava entre Llagostera i Santa Cristina d’Aro quan va patinar i va acabar estimbat a la vorera de la carretera. A conseqüència d’això, Nicolau d’Olwer havia patit un fort traumatisme cranioencefàlic, que havia posat en risc la seva vida.

Les circumstàncies que envoltaven l’accident resultaven molt misterioses. La nota de premsa relatava que el vehicle havia patinat a causa de la graveta. Però no havia estat en un revolt, sinó en una recta. També es deia que en el moment en què el vehicle s’havia estimbat, Nicolau d’Olwer havia sortit projectat cap a l’exterior, a través d’una de les portes. Algunes fonts van afirmar que el vehicle on viatjava Nicolau d’Olwer podria haver estat tirotejat a l’altura de les rodes. El mateix dia, a Madrid, la Guàrdia d’Assalt (la policia de la República) havia tirotejat i mort el líder ultradretà José Calvo Sotelo.