Tal dia com avui de l’any 2006, fa 16 anys, la plantilla del primer equip del Gimnàstic de Tarragona recorria els carrers de la ciutat, després d’haver jugat el darrer partit de competició que confirmava l’ascens de l’equip a la Primera Divisió de futbol estatal. El trajecte que va seguir l’autobús que transportava l’equip —des de la Plaça Imperial Tàrraco fins a la Plaça de la Font (plaça de l’Ajuntament)— va ser seguit per més de 30.000 persones, que representaven la quarta part de la població de la ciutat. Mai, fins llavors, en la història de Tarragona, s’havia produït una comunió tan nombrosa entre la societat i un fet històric. No seria fins a la manifestació de la Diada Nacional del 2016, que aquesta xifra seria superada.

Tot i això, no era el primer cop que el Nàstic jugaria a Primera Divisió. Ja ho havia fet entre les temporades 1947 i 1950. Però, després de cinquanta sis anys, quasi ningú havia viscut aquella primera etapa daurada, i això explicaria l’entusiasme que va generar aquell fet històric. Aquella temporada 2005-2006, després de 42 jornades, havia quedat en segona posició, amb 23 partits guanyats (va ser l’equip de la categoria que va guanyar més partits), 7 empatats i 12 perduts; que totalitzaven 76 punts (a dos punts del primer, el Recreativo de Huelva). Aquella temporada es va donar la circumstància que van ascendir els dos degans del futbol: el Recreativo (l’equip de futbol més antic) i el Nàstic (l’entitat esportiva més antiga amb una activitat ininterrompuda).

El Club Gimnàstic de Tarragona va ser fundat el 1886, fa 136 anys, per un grup de quinze joves de la ciutat, dirigits per Joan Estil·les, Eugeni Saugar i Francesc Rigau. Però la secció de futbol no seria creada fins el 1914. No obstant això, des de l’inici de la seva activitat, l’equip de futbol sempre va ser una de les esquadres punteres de Catalunya i de l’estat espanyol. El Nastic ha estat, en el decurs de la seva història, l’entitat esportiva senyera de la ciutat, i fins i tot, del territori de Tarragona. Segons la premsa de l’època, el dia que es va celebrar aquell ascens, hi havia varies penyes que reunien centenars de seguidors del Nàstic procedents de diverses viles i pobles del Camp de Tarragona, del Penedès i de les Terres de l’Ebre.

Imatge principal: Plaça de la Font. Celebració de l'ascens. Font: Tinet.