Tal dia com avui de l’any 1936, fa 82 anys, moria a Còrdova (Andalusia) el milicià anarquista Frederic Borrell Garcia, conegut popularment com El Taino, que esdevindria una figura icònica de la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Frederic Borrell, nascut a Benilloba (País Valencià) l’any 1912, en una família agrària de classe humil que havia emigrat a Alcoi (País Valencià) per treballar en el sector industrial, seria un dels fundadors de la secció local de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries a la seva ciutat d’acollida. En esclatar la Guerra Civil espanyola (juliol de 1936) es va allistar a les milícies populars, va ser mobilitzat amb la columna alcoiana i emplaçat a la vall del Guadalquivir, des d’on les milícies populars pretenien aturar l’avanç rebel franquista que des de Sevilla es dirigia a Extremadura i a Madrid.

Mor Frederic Borrell, dissortat protagonista de la fotografia 'Mort d'un milicià'. Borrell i la seva dona a Alcoi. Font Libcom2

Tot i que, fa poc, alguns investigadors han plantejat certs dubtes sobre una pretesa escenificació de la fotografia i, fins i tot, han posat en qüestió que el personatge que apareix a la fotografia sigui Frederic Borrell, el cert és que aquella instantània captada pel fotògraf de guerra Robert Capa i titulada Mort d’un milicià es convertiria d’immediat en una imatge icònica del conflicte civil espanyol. Capa va saber captar tota la força de la tragèdia que aventurava aquell conflicte amb una fotografia que mostrava un milicià republicà, jove i idealista, que moria cosit per les bales, mentre avançava enmig d’un paisatge desolador, que darrera la solitud i la sequera amagava la violència i l’acarnissament entre les dues Espanyes. Aquella fotografia seria publicada per primer cop, poc després, al setmanari francès VU, dirigit per l’editor Lucien Vogel.

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat