Tal dia com avui de l’any 1807, fa 213 anys, en el marc de la Segona Invasió britànica de Río de la Plata (1807), concloïa la Batalla de Miserere, que durant tres dies havia enfrontat el cos de voluntaris Miquelets de Catalunya (format per 12 companyies -aproximadament uns 1.200 efectius- de voluntaris catalans residents a Buenos Aires i a Montevideo) i les tropes regulars britàniques que combatien en el sector oest de la ciutat. Aquell enfrontament es va decantar finalment a favor dels voluntaris catalans; en bona part a causa de la descoordinació entre els diferents cossos de l’exercit britànic que, des del dia 1 de juliol anterior, ocupaven Buenos Aires.

Segons les fonts documentals del Cabildo de Montevideo “Los Migueletes y sus comandantes Don Rafael Bofarull y Don José Grau (…) cayeron como un torbellino sobre los ingleses  y los atropellaron matando a muchos y poniendo en fuga a otros, y tomándoles diez o doce prisoneros (…) Los Migueletes se desparramaron por las calles interiores de la ciudad, tiroteando por toda la noche y todo el día y noche siguiente sobre la avanzada enemiga”. Tot seguit, el virrei hispànic Líniers va intentar enquadrar aquell capital humà dins l’exèrcit colonial, provocant el gradual desplaçament d’aquestes companyies cap a posicions independentistes.

Després de la rendició i retirada britànica, el primer que va fer va ser obligar-los a canviar el nom pel de “Miñones de Cataluña”; argumentant que la denominació primigènia feia referència als catalans que havien combatut el règim borbònic durant la Guerra de Successió (1705-1714). Posteriorment, els Miñones de Cataluña, tindrien una destacada participació en la guerra que va conduir a la independència de les Provincias Unidas de Río de la Plata (1810), nom primigeni de l’actual República Argentina. Joan Larreu i Domènec Matheu -capità i tinent, respectivament, de la Segona Companyia-, serien els únics europeus que formarien part del primer govern independent de Río de la Plata.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat