Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, a Veracruz (Mèxic) arribava el Sinaia, un vaixell que transportava 2.500 refugiats republicans que havien escapat dels camps de concentració francesos. Segons les fonts documentals, la tripulació del Sinaia va arribar en un estat lamentable: el vaixell havia estat sobrecarregat i molts refugiats havien passat tota la travessia a coberta, el menjar era escàs i la sensació de derrota i d’allunyament havia generat una atmosfera de tristesa que l’orquestra del vaixell, malgrat els seus esforços, no aconseguia dissipar. Les cròniques de navegació detallen que alguns d’aquells refugiats van morir durant el viatge.

L’arribada del Sinaia a Veracruz va generar molta polèmica. Havia sortit del port francès de Seta (al Llenguadoc) el 25 d’abril anterior, mentre centenars de milers d’exiliats republicans (s’estima que prop de mig milió) malvivien reclosos i amuntegats en els camps de concentració que el govern francès havia habilitat a les platges del Rosselló i del Llenguadoc. Segons algunes fonts, la tripulació del Sinaia va ser curosament i discriminatòriament seleccionada pel govern de la República espanyola a l’exili, i quedaria formada per alts funcionaris, membres dels serveis de seguretat, i alguns dirigents del PSOE i de la UGT.

No obstant això, el Sinaia passaria a la història com un dels diversos vaixells que, entre 1939 i 1940, van conduir milers de refugiats republicans a Amèrica. Un altre d’aquests cèlebres vaixells seria el Winnipeg, avarat pel poeta xilè Pablo Neruda, que va transportar 2.500 exiliats republicans a Xile (04/08/1939 a 03/09/1939); que, fins llavors, deambulaven per les carreteres del sud de França, totalment desassistits pel govern francès. Les cròniques de la travessia relaten que, tot i els esforços de Neruda, es van produir diversos episodis de tensió entre la tripulació, que van culminar en un intent dels refugiats espanyols de llençar per la borda a alta mar els refugiats catalans.