Tal dia com avui de l’any 1902, fa 120 anys, a València, naixia Manuel Granero i Valls, el millor matador de bous valencià de tots els temps. Granero, a diferència de la resta de les grans figures de la història de la tauromàquia, tenia un origen burgès i un elevat nivell cultural. Havia nascut en una família benestant de la burgesia valenciana i havia cursat estudis superiors de música. Segons el seu biògraf, Manuel Serrano Romà, havia assolit un excel·lent domini del violí, però la seva passió pels bous el faria abandonar la carrera musical. Serrano Romà explica també que Granero, amb tan sols dotze anys i en el decurs d’un festival taurí, va saltar espontàniament a l’arena de la plaça.

La carrera taurina de Granero va ser meteòrica. Amb tan sols quinze anys (17 de juny de 1917) va ser presentat a la plaça de bous de València. I amb tan sols divuit anys prenia l’alternativa a la plaça de bous de La Maestranza, de Sevilla (28 de setembre de 1920); i, amb dinou, la confirmava a la plaça de bous de Las Ventas, de Madrid (22 d’abril de 1921). Granero va ser el gran difusor de la sort taurina anomenada “pase de la firma”, una maniobra que s’executa amb la muleta amb el compàs obert i que crea la il·lusió que el torero sotmet l’animal sense haver-lo tocat. Aquesta sort taurina la va posar en pràctica, per primer cop, a la plaça de bous de Vista Alegre, a Bilbao (15 de maig de 1921).

Granero va tenir una efímera però exitosa carrera. En tan sols dos anys, va torejar en 91 ocasions. Fins que el 7 de maig de 1922, a la plaça de Las Ventas de Madrid, el bou Pocapena el va matar. Granero tenia vint anys. Segons les cròniques de l’època, el bou el va ferir de banya per la cuixa i el va deixar assegut, amb l’esquena recolzada a les taules, i el va rematar amb una cornada a la cara que li va penetrar per l’ull dret i que li va destrossar el crani. L’endemà seria enterrat a València i la seva afició li retria una extraordinària manifestació de dol. Poc després, per subscripció popular, es va encarregar i col·locar una estàtua de Granero a la porta principal de la plaça de bous de València.