Tal dia com avui de l'any 1791, fa 226 anys, naixia a Montevideo (Uruguai) Juan Francisco Giró y Zufriategu, qui seria alcalde de Montevideo, quart president electe de la República de l'Uruguai i representant diplomàtic de l'Estat uruguaià. Joan Giró era fill de Josep Giró i Granoleras, importador d'alcohols destil·lats catalans nascut a Garrigàs (Alt Empordà) l'any 1765 i establert a Montevideo, i d’Antonia Maria Zufriategui Ayala, nascuda a Montevideo de pares bascos –comerciants, també– originaris d’Elduain (Guipúscoa). El seu oncle matern, Pablo Zufriategui, seria un dels herois de les independències argentina i uruguaiana.

La bona posició econòmica de la família Giró-Zufriategui va permetre donar a Joan una acurada educació. Va estudiar a Montevideo, a Buenos Aires i a Rio de Janeiro, i va completar la seva formació a Barcelona i a Nova York. La seva estada a la capital catalana va coincidir amb el període en què el Principat havia estat incorporat a la França de Napoleó com una regió més. Giró, que ja sabia parlar català, va tenir ocasió de millorar el seu coneixement de la llengua, i també d'entrar en contacte amb els intel·lectuals catalans i francesos que feien difusió de l'ideari revolucionari. Va ser a Barcelona fins que el Principat va ser incorporat a l'Espanya absolutista de Ferran VII.

 Montevideo, 1810.  Font Museo Histórico Nacional de Montevideo

 Montevideo, 1810

En retronar de Nova York va començar la seva carrera política al Partido Nacianal (el “Partido Blanco” d'ideologia liberal dretana). Primer com a alcalde de Montevideo (amb 25 anys), i després com a senador, ministre i president de la República (amb 60 anys). Entremig (1845) va encapçalar una missió diplomàtica que buscava aliances internacionals que garantissin la independència uruguaiana. La petita república vivia amenaçada per les polítiques expansionistes de l'Argentina i del Brasil. I el president Oribe el va comissionar perquè, en la seva condició de català, cerqués una entesa amb el general Joan Prim, també d'ideologia liberal i figura destacada de la política espanyola.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat