Tal dia com avui de l’any 1311, fa 708 anys, moria a Palma el rei Jaume II, que havia estat el primer sobirà independent de Mallorca. Jaume II era el segon fill mascle del segon matrimoni del comte-rei Jaume I (amb Violant d’Hongria). El comte-rei conqueridor s’havia casat en primeres núpcies amb Elionor de Castella, filla del rei Alfons VIII de Castella. Ell tenia 14 anys i ella en tenia 20, però Jaume era l’únic descendent legítim del difunt comte-rei Pere II (mort inesperadament el 1213 a la batalla de Muret) i la cancelleria de Barcelona tenia molta urgència per assegurar la continuïtat de la nissaga Berenguer-Aragó. No obstant això, aquella unió acabaria amb un sonat divorci, i l’únic fill mascle de la parella, l’hereu Alfons, no sobreviuria al seu pare.

Aquest detall és molt important per entendre el fraccionament dels dominis de Jaume I a la seva mort. Després del divorci, Jaume I es va casar amb Violant d’Hongria, i hi va tenir deu fills: set noies i tres nois (Pere, Jaume i el petit Ferran, que moriria prematurament als tres anys). Fins al 1260 l’hereu al tron va ser Alfons ―fill del primer matrimoni― i Jaume i Violant van decidir que Pere i Jaume tindrien una posició molt destacada en el govern de la corona. La mort d’Alfons, quan tenia 38 anys, va deixar el camí lliure a Pere i a Jaume, que llavors en tenien 20 i 17 respectivament. La fragmentació dels dominis de Jaume I a la seva mort, no seria més que la conseqüència final (amb algunes vicissituds intermèdies) de la situació creada anteriorment. 

No obstant això, Jaume de Mallorca va quedar en una situació de subordinació política i jurídica respecte a Pere de Barcelona, Aragó i València. Jaume va heretar els dominis sobre les illes Balears, els comtats del Rosselló i la Cerdanya, el senyoriu de Montpeller i l’administració fiduciària (supervisió) sobre el territori en disputa de la Val d’Aran. El regne de Mallorca, creat poc després de la conquesta de Jaume I (1229), amb Jaume II assolia la independència, però quedava en l’òrbita política de la cancelleria de Barcelona. Seria així fins a l’any 1343 (excepte el període 1285-1295): el comte-rei Pere III (rebesnet de Jaume I) derrotava a Jaume III de Mallorca (besnet de Jaume I) a la batalla de Llucmajor i reincorporava el regne de Mallorca a l’edifici polític de Barcelona.