Tal dia com avui de l’any 1296, fa 725 anys, les tropes del comte-rei Jaume II entraven a la vila d’Alacant i la incorporaven al regne de València, en aquell moment un dels quatre estats que formaven la corona catalanoaragonesa. En el moment en què es va produir aquell fet, ja feia mig segle que la vila d’Alacant formava part del món cristià peninsular: el 1248, les tropes del rei castellanolleonès Alfons X havien conquerit la taifa de Múrcia, que abastava les terres de la vall baixa del riu Segura.

Després d’aquella primera conquesta, els castellanolleonesos no disposaven de força demogràfica i la repoblació del territori s’havia fet, principalment, amb catalans i amb aragonesos. Per aquest motiu, quan les tropes de Jaume II van entrar a Alacant, es van trobar una vila catalanoparlant. Poc després de la conquesta d’Alacant, les tropes del comte-rei van ocupar Guardamar del Segura, Elx i Oriola, que en aquell moment eren domini de Castella, però poblades per catalanoparlants.

Aquella conquesta es va produir en el context de la guerra civil castellanolleonesa que enfrontava els partidaris de l’infant Ferran (fill del rei Sanç IV, net d’Alfons X i hereu al tron) amb els de Ferran de la Cerda (fill del primogènit del segon matrimoni d’Alfons X amb Violant de Barcelona-Aragó i, per tant, cosí segon del comte-rei Jaume II). Ferran de la Cerda havia convingut amb Jaume II la cessió del domini del regne de Múrcia, a canvi de la participació catalanoaragonesa a favor de la seva causa.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
La diàspora judeocatalana
Test d'història La diàspora judeocatalana Marc Pons