Tal dia com avui de l’any 1596, fa 424 anys, naixia a Amsterdam (Països Baixos) Jan Blaeu, que en el decurs de la seva vida (1596-1673) seria el cartògraf més prestigiós del món i el primer que dibuixaria la I República Catalana. Jan Blaeu era fill del també cartògraf Willem Blaeu (Alkmaar, 1571 – Amsterdam, 1638) que seria el que dibuixaria el primer mapa conegut del Principat de Catalunya: el Catalonia Novissima et Acurata Descriptio (1608). A la mort de Willem (1638), els seus dos fills Cornelius i Jan es van situar al capdavant del taller cartogràfic.

Jan Blaeu va cartografiar les primeres làmines de la Geografia Blaviana (1645) que acabaria incorporada al Atlas Maior, i que es publicaria en diverses edicions a partir de 1658. Una de les làmines d’aquell gegantí treball és un mapa d’Europa que delimita de forma clara i precisa les fronteres de la I República Catalana, després Principat independent (1640-1652). El nacionalisme espanyol ha acusat els difusors d’aquest mapa de manipular a propòsit la imatge. No obstant això, l’original que conserva la Biblioteca Nacional d'Espanya perfila perfectament una Catalunya independent.

La dimensió del prestigi de Jan Blaeu l'hi donava la seva relació amb la VOC: des del 1649 va exercir, també, com a cartògraf oficial de la Vereenigde Oostindische Compagnie (1602-1799) (Companyia Neerlandesa de les Índies Orientals), la primera corporació multinacional de la història i la primera empresa que publicaria els seus guanys. La VOC era un poderós empori comercial que tenia quasi els mateixos poders que un estat: tenia concedides facultats per declarar la guerra, negociar i signar tractats de pau, cursar moneda i crear colònies; i va arribar a tenir en nòmina més de 50.000 empleats.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat