Tal dia com avui de l’any 1841, fa 180 anys, es declarava un incendi de grans proporcions que va calcinar bona part de la ciutat de Mayagüez (llavors colònia espanyola de Puerto Rico). Aquell incendi va destruir totalment el barri de Barcelona, situat al quadrant nord-occidental de la trama urbana de la ciutat colonial; i, en aquell moment, poblat quasi exclusivament per emigrants catalans. La majoria d’aquells habitatges estaven construïts amb fusta, per la qual cosa l’incendi es va propagar amb una gran velocitat i amb una violència devastadora.

Mayagüez, situada a la costa occidental de l’illa de Puerto Rico, era el principal focus d’atracció de l’emigració catalana a Puerto Rico. Entre les diverses famílies que formaven aquella colònia, destacaven els Rius, originaris d’El Vendrell i dedicats a la producció i exportació de sucre. L’any 1844, tres anys després de l’incendi i reconstrucció naixeria Joan Rius que dècades després es convertiria en un dels pioners de la independència portorriquenya (Grito de la Lares, 1868); en oficial de l’exèrcit mambí cubà; i en un dels herois de la independència de Cuba (1898).

També en aquell barri hi va nàixer Josep Francesc Basora (1832), líder intel·lectual de la primera Revolució independentista portorriquenya (Grito de la Lares, 1868). Basora era fill d’uns emigrants de Reus que, com els Rius, també es dedicaven a la producció i exportació de sucre. I, també, hi va néixer Pilar Defilló Amiguet (1853), mare de Pau Casals. Les fonts revelen l’existència i la pervivència d’una extensa colònia catalana formada per nissagues com els Basora, els Domènech, els Ferré, els Mestre, els Pol, els Oller, els Rius, els Segarra, els Lió, els Vergé o els Vinella.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat