Tal dia com avui de l’any 1932, fa 89 anys, a Barcelona un incendi de grans proporcions va destruir totalment els magatzems El Siglo, situats a la Rambla —propietat dels germans Eduardo i Javier Conde— i considerats, en aquell moment, un dels principals establiments comercials de Barcelona i de Catalunya. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 27/12/1932), el foc es va produir de forma accidental —causat per un curtcircuit en un dels aparadors de l’establiment a peu de carrer— i es va propagar a gran velocitat de baix cap a dalt, fet que va reduir a cendres l’edifici en, tan sols, dues hores. La mateixa premsa estimava les pèrdues econòmiques en uns trenta milions de pessetes (l’equivalent a uns 1.000 milions d’euros).

També la premsa relata que, malgrat els esforços dels bombers, un cop el foc va abastar la totalitat de l’edifici (d’una alçària de set plantes), es va propagar en direcció oest, i va amenaçar les cases del carrer d’en Xuclà i de la plaça del Bonsuccès. En aquell moment, els bombers, els Mossos d’Esquadra i els Guàrdies d’Assalt van témer que el foc es pogués propagar per tot aquell sector del barri del Raval —on vivien centenars de famílies— i van desallotjar tot el veïnat. En la nota de premsa es diu que es van produir escenes de pànic i de desesperació entre les persones i famílies que eren evacuades precipitadament de casa seva. També es diu que van ser reallotjades, momentàniament, en habitatges de familiars i d’amics situades en altres carrers del barri.

El relat d’aquell incendi és esfereïdor. Es diu que, en el moment culminant del foc, l’edifici dels magatzems El Siglo eren una gran torxa de foc, amb unes flamarades que superaven, àmpliament, l’alçària de l’edifici. I que el foc s’havia propagat seguint la filera de portes de fusta i de tendals de roba de les botigues formades per les cases del carrer d’en Xuclà, i de les persianes de les vivendes situades al damunt d’aquests comerços. També es van evacuar els edificis de la Compañía General de Tabacos de Filipinas i de l’Acadèmia d’Arts i Ciències. En la nota de premsa es diu que un grup d’un centenar de nois i noies del barri van fer una cadena humana per evacuar i salvar tots els llibres de la biblioteca d’aquesta institució.