Tal dia com avui de l’any 1940, fa 80 anys, en el context de la duríssima postguerra que va seguir el conflicte civil espanyol (1936-1939), arribava a Barcelona Pilar Primo de Rivera y Sáenz de Heredia, líder de la Sección Femenina de la Falange. Aquella visita es produïa, també, en el context de la duríssima lluita entre la dirigent carlina María Rosa Urraca Pastor, anomenada Miss Cavernícola pels seus propis correligionaris, i la dirigent falangista Pilar Primo de Rivera, en la pugna per imposar el paper i representar la figura de la dona en el règim nacional-catòlic.

També aquella visita pretenia contrarestar els possibles efectes que hauria causat l’estada d'Urraca a Catalunya unes setmanes abans (de l'11 al 14 d'agost de 1940). En aquella ocasió, Urraca —convidada per les autoritats franquistes de Catalunya— havia pronunciat diverses conferències a la Universitat de Barcelona. No obstant això, el ministre franquista i reconegut filonazi Ramón Serrano Súñer ja s’havia pronunciat a favor de Primo de Rivera; que, amb el decurs del temps, acabaria eclipsant Urraca i provocant la seva desaparició de l'esfera política.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 17/09/1940), Primo de Rivera va dedicar els mateixos dies que Urraca a visitar Catalunya, però es va moure per Barcelona, Lleida i Reus, controlant el correcte funcionament de les delegacions locals de la Sección Femenina implantades pel règim franquista en aquestes ciutats. Primo de Rivera predicava que “la familia y los niños constituían el único objetivo a conseguir en la vida para las mujeres” i que “las mujeres nunca descubren nada; les falta el talento creador reservado por Dios para inteligencias varoniles”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat