Tal dia com avui de l’any 1979, fa 41 anys, se celebrava el referèndum de l’Estatut de Catalunya. La Generalitat havia estat restaurada —provisionalment— dos anys abans (octubre, 1977) anticipant-se a la promulgació de la Constitució (1978). En aquell interval de temps, una ponència integrada per vint membres de tots els partits polítics catalans es va reunir a Vilanova de Sau (Osona) i van redactar un text estatutari. La ponència estava formada per cinc membres del PSC, quatre de CDC, del PSUC i de la UCD, dos independents, i un d’ERC.

Les dades globals per Catalunya revelen que la participació en aquell referèndum va ser del 60% de l’electorat, i que el sí es va imposar amb un 88% dels vots, contra el 7% de vots en contra. El 5% restant de vots es van repartir entre paperetes en blanc i paperetes nul·les. Amb uns números totals, van votar 2.639.951 electors: els vots favorables van sumar 2.327.038 i els contraris 204.957. Uns números, curiosament, molt similars als que s’expressarien al referèndum per la independència, de l’1 d’octubre del 2017, trenta-vuit anys més tard.

Per demarcacions, la participació més alta va ser a Girona, amb un 63%, i la més baixa a Tarragona, amb un 55%. Lleida i Barcelona van registrar un 60% de participació. El percentatge més alt de vots a favor del va ser a Lleida, amb un 90%; i el més baix va ser a Tarragona amb un 87%. A Girona i Barcelona es va registrar un 89% de vots a favor del . També, aquests percentatges són, curiosament, molt similars als que es registrarien al referèndum per la independència de l’1 d’octubre del 2017.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat