Tal dia com avui de l’any 1934, fa 86 anys, en el context de repressió immediatament posterior als Fets del Sis d’Octubre (1934), el govern de la II República espanyola, presidit per Alejandro Lerroux (PRR) ordenava la depuració del Full del dilluns, l’únic diari que depenia de la Generalitat. La resta de diaris que es publicaven a Catalunya pertanyien a grups empresarials. El Full era, també, l’únic rotatiu autoritzat a sortir els dilluns, i havia nascut fruit d’un pacte subscrit el 1926 entre la Diputació de Barcelona i l’Associació de Premsa de Barcelona, que es comprometia a no publicar en dilluns, i consolidar el descans dominical dels periodistes.

Precisament, una nota publicada per la resta de la premsa l’endemà 24 d’octubre de 1934, informava que el coronel Jiménez Arenas (que havia estat posat al lloc del legítim president Companys) ordenava cessar la direcció i la plantilla de redactors del Full i nomenava en el seu lloc un grup de periodistes estretament relacionats amb els partits que governaven la República espanyola (la monàrquica CEDA de Gil-Robles i el dretà PRR d’Alejandro Lerroux). La majoria de la nova plantilla imposada (cinc de set) procedia de Madrid. El nou director seria el monàrquic Rafael Delclòs Saguer, que ja havia dirigit el Full durant els règims dictatorials de Primo de Rivera i de Berenguer.

Durant el mateix dia, el coronel Jiménez Arenas va ordenar la depuració del negociat de premsa de la Generalitat. Va cessar la direcció i la plantilla de redactors, i va nomenar cap del negociat l’escriptor monàrquic Josep Bernat Duran. La resta de la nova plantilla estaria formada per periodistes i escriptors propers a la monàrquica Lliga Regionalista (llavors Lliga Catalana), que durant tres dècades (fins a la irrupció d’ERC l’abril de 1931) havia ostentat l'hegemonia electoral a Catalunya, i que, a partir dels Fets del Sis d’Octubre (1934), col·laboraria activament amb el govern i l’exèrcit espanyols en l’operatiu de repressió i de depuració. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat