Tal dia com avui de l’any 1937, fa 82 anys, Manuel de Irujo, diputat del Partit Nacionalista Basc a les Corts espanyoles per la circumscripció de Guipúscoa i ministre sense cartera del govern de la República espanyola, inaugurava la primera delegació institucional basca a l’exterior de la història. Aquella delegació es va ubicar a Barcelona, al carrer Pi i Margall, 60, i seria la residència oficial del lehendakari José Antonio Aguirre i del seu govern a l’exili entre juny de 1937 i febrer de 1939.

Segons la premsa de l’època, Irujo va proclamar: “Entre los fines que la Delegación vasca persigue está en primer lugar el de salvaguardar en lo posible los intereses morales y materiales de todos los vascos que por una u otra causa se encuentren en Catalunya. Hay que tener en cuenta que su número es muy importante, pues, aparte de las quince mil personas que huyendo de la toma de Irún por los fascistas se refugiaron en Catalunya, habitualmente residían ya en Barcelona más de cinco mil vascos”.

També segons la premsa de l’època, Irujo va dir que aquella iniciativa s’havia materialitzat en bona part gràcies a les excel·lents relacions entre el president Companys i el lehedakari Aguirre, que havien vist la necessitat de “armonizar los intereses de Cataluña y Vasconia en todos aquellos casos en que por incomprensión o desconocimiento de los elementos que intervienen, surgen algunas dificultades en relación con el normal desenvolvimiento de la Banca, la industria o el comercio”.

Finalment va convidar el Govern de la Generalitat a fer el mateix a Bilbao. I la premsa publicada els dies immediatament posteriors confirma que el govern català va valorar molt seriosament aquesta possibilitat. Però el desenvolupament de la Guerra Civil espanyola (1936-1939) en l’anomenat Front del Nord, que provocaria la caiguda de Bilbao en mans de l’exèrcit rebel (19 de juny de 1937), i l’ocupació franquista de la totalitat del territori basc, impossibilitaria la materialització d’aquell projecte.