Tal dia com avui de l’any 1640, fa 379 anys, en el context de la crisi que anticiparia la Revolució i Guerra dels Segadors (1640-1652) i la proclamació de la Primera República Catalana (1641), els diputats i oïdors de la Generalitat lliuraven una missiva oficial al virrei hispànic a Catalunya, comte de Santa Coloma, adreçada al rei Felip IV, exigint l’immediat alliberament de Francesc de Tamarit —diputat del Braç militar, equivalent a conseller d’Interior—, de Francesc Joan de Vergós —conseller que actuava com a enllaç entre les institucions catalanes— i de Lleonart Serra —membre destacat del Consell de Cent barceloní—. Aquestes tres personalitats estaven empresonades a les masmorres d’una torre de l’antiga muralla romana de Barcelona.

En aquella missiva es deia que, des del 1480, les Constitucions de Catalunya (jurades successivament per tots els monarques hispànics, inclòs Felip IV) al punt 4 titulat “De acusacions i denunciacions” es deia: “si algun delat serà pres per crim que provat, no meresca pena corporal, sia donat a manlleuta idònea e, si merexerà pena corporala, que dins vint-y-sinch dies aprés que serà en la presó se hage de fortificar y instruhir la enquesta e, passats los dits vint-y-sinch dies, se hage de publicar al dit pres, dins sinch dies, dita enquesta e, que si dins lo dit temps no serà fortificada o publicada la dita enquesta o serà vist no dèurer publicar, que sia relaxat (excarcerat) lo delat o donat a manlleuta (excarcerat amb una fiança imposada)”.

Tamarit, Vergós i Serra havien estat detinguts i empresonats per les tropes hispàniques a Catalunya; inicialment —segons l’oficina de virrei— sota la sospita de dirigir o formar part d’una trama que tenia l’objectiu d’independitzar Catalunya. Però passats més de vint dies, l’administració hispànica no havia presentat cap càrrec contra els empresonats. En aquella missiva es deia que: “desijant los deputats acudir a la obligació de son càrrech, procurant que las generals constitucions del present Principat sien observades (...), sia servit, en observança de dita constitució, manar relexar (excarcerar) de dits càrcer los dits Francesch de Tamarit, Joan de Vergós y Leonart Serra, o donar aquells a manlleuta (imposar fiança) o publicar-los la enquesta (presentar càrrecs)”. 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat