Tal dia com avui de l’any 1937, fa 84 anys, en el context dels mesos immediatament posteriors a l’esclat de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), un escamot de militars i paramilitars del bàndol rebel franquista afusellava Aurora Picornell, Belarmina González, Caterina Flaquer i les seves filles Antònia i Maria Pasqual Flaquer, conegudes com les roges des Molinar i, contemporàniament, anomenades també “les cinc roses de Mallorca”. Aquell afusellament va ser perpetrat a la tàpia del cementiri de Porreres (al centre de l’illa de Mallorca, a vint-i-cinc quilòmetres a l’est de Palma).

Segons les fonts documentals, les víctimes d’aquella massacre van ser excarcerades de la presó de Palma i conduïdes a Porreres amb el propòsit de violar-les, torturar-les i assassinar-les. Altres fonts apunten que el governador civil de Mallorca imposat pels rebels franquistes, Mateu Torres Bestard, va autoritzar l’excarceració i va lliurar les cinc roses a un grup paramilitar format, principalment, per falangistes. Segons aquestes mateixes fonts, aquella Nit de Reis van ser afusellades unes altres disset persones, la majoria membres de partits polítics d’esquerres. 

La persona més rellevant d’aquell grup de víctimes era Aurora Picornell Femenies (Palma, 1912) que, malgrat la seva joventut (va ser assassinada als vint-i-quatre anys), ja era una important activista social i política. Picornell havia estat una de les principals defensores de l’ensenyament lliure i una pionera del feminisme a Mallorca. Segons algunes fonts, en el moment que va ser assassinada estava embarassada i durant els dies següents al crim, el seu botxí —un falangista anomenat Mateu— es va passejar per les tavernes de la zona mostrant públicament la roba interior de la víctima.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat