Tal dia com avui de l’any 1936, fa 84 anys, a Alacant, era afusellat José Antonio Primo de Rivera y Sáenz de Heredia (Madrid, 1903 – Alacant, 1936), fill del dictador Miguel Primo de Rivera i fundador i líder del partit polític ultradretà Falange (1933). Primo de Rivera va ser detingut i empresonat per les autoritats republicanes d’Alacant poc després de les eleccions generals de febrer de 1936, quan havia perdut la seva immunitat parlamentària. Se l’acusava de promoure, incitar i sublimar l’odi i la violència (a través dels escamots de Falange i del Sindicato Español Universitario) i de tenir una destacada participació en la preparació del cop d’estat militar del 18 de juliol de 1936.

Primo de Rivera va ser condemnat a mort per un Tribunal Revolucionari d’Alacant, abans de l’esclat del conflicte civil. No obstant això, des del cop d’estat (18 de juliol de 1936) fins, pràcticament, la vigília de l’afusellament, les autoritats republicanes van intentar incloure’l en un intercanvi de presoners. Segons la investigació historiogràfica, Franco es va negar rotundament a acceptar-lo en cap dels diversos intercanvis que es van efectuar durant els primers compassos de la guerra. També segons la investigació historiogràfica, les relacions personals i polítiques entre Franco i els militars africanistes, per una banda, i Primo de Rivera i Falange, per l’altra, eren molt tenses.

Pocs mesos després (19/04/1937), Franco decretava la unificació de tots els partits i sindicats que havien col·laborat en la rebel·lió, i la seva integració en el Movimiento. Precisament, els falangistes van ser els qui més s'hi van resistir, fins al punt que el mateix Franco va ordenar la captura i empresonament dels líders de Falange i va ordenar, també, que un consell de guerra condemnés a mort Manuel Hedilla, que havia rellevat Primo de Rivera. Falange, depurada i desnaturalitzada, passaria a ser dirigida pel cap del Movimiento: el filonazi Ramón Serrano-Súñer, conegut popularment com el “cuñadísimo” per la seva relació familiar amb Franco.

Curiosament, just el dia que es complien 39 anys de l’afusellament de Primo de Rivera, moria Franco (20 de novembre de 1975).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 117. El general Prim. Retrat del general Prim. Font Museu Victor Balaguer. Vilanova i la Geltrú
test d'història El general Joan Prim Marc Pons