Tal dia com avui de l’any 1803, fa 217 anys, a Tacubaya (virregnat de Nova Espanya, actualment Mèxic) moria el navegant i explorador Salvador Fidalgo i Lopegarcía (La Seu d’Urgell, 1756). Fidalgo havia participat com a oficial de la Companyia Franca de Voluntaris Catalans en les expedicions iniciàtiques de Gaspar de Portolà (Os de Balaguer, 1716 – Lleida 1786), el pioner de l’exploració de l’Alta Califòrnia (1768-1770). Posteriorment, seria el continuador d’aquells viatges exploratoris.

L’any 1790 va comandar l’expedició que, partint de l’illa de Nootka (davant de l’actual ciutat de Vancouver), resseguiria per mar i en direcció nord la costa de l’oceà Pacífic fins a l’illa de Kodiak (al sud de les illes Aleutianes, i a l’extrem nord-oest del continent americà). En el decurs d’aquell viatge va prendre possessió en nom de Carles IV d’Espanya de la badia situada davant l’actual ciutat d’Anchorage, en l’actualitat el principal centre demogràfic i econòmic de l’estat nord-americà d’Alaska.

Tot i l’èxit d’aquell viatge (va prendre possessió d’Alaska sense oposició, ni tan sols dels pescadors russos establerts espontàniament a Anchorage), el govern espanyol, més interessat en la guerra contra la novíssima República francesa i a derrocar el seu règim revolucionari, faria inútils els esforços i els riscos de Fidalgo. En el Tractat de Basilea (1795), que certificava la derrota espanyola en aquell conflicte, el ministre plenipotenciari Godoy renunciaria al domini sobre aquelles terres en benefici de la Gran Bretanya.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 115. Osona. Fragment d'un mapa de Catalunya de 1612. Font Cartoteca de Catalunya
Test d'història Osona Marc Pons