Tal dia com avui de l’any 1640, fa 380 anys, en el context de la Revolució i Guerra dels Segadors (1640-1652), el Dietari de la Generalitat consignava la recepció d’una missiva oficial signada pel rei hispànic Felip IV i datada el 15 de setembre en què convocava a corts els tres braços estamentals de Catalunya. Aquelles corts, que Felip IV havia convocat a Lleida i que no se celebrarien mai, venien precedides de la declaració formal de guerra de Felip IV a Catalunya (01 de setembre de 1640), de la signatura del Tractat de Ceret entre les cancelleries de Barcelona i de París (07 de setembre de 1640) i de la declaració formal de guerra de Catalunya a la monarquia hispànica (10 de setembre de 1640).

Aquella convocatòria a corts, que pretenia retrocedir a l’escenari anterior al Corpus de Sang, inici de la Revolució dels Segadors (07 de juny de 1640), certificava el fracàs de la política del ministre plenipotenciari Olivares amb relació a Catalunya, que des de 1626 havia intentat per tots els mitjans destruir l’autogovern català. A partir del fet, la posició d’Olivares a la cancelleria de Madrid es debilitaria progressivament fins que el 1643 seria cessat, expulsat de la cort hispànica, marginat i desterrat. Olivares, que, en el punt culminant de la seva carrera havia estat un dels homes més poderosos d’Europa, moriria en el més absolut dels oblits a la vila lleonesa de Toro (1645).

No obstant això, és important destacar que la suposada mà estesa de Felip IV amb el pretès propòsit de reconduir el conflicte contrastava amb l’avanç de les tropes hispàniques comandades per Fajardo de Zúñiga —marquès de Los Vélez—. Mentre Felip IV convocava els representants a corts, ordenava a Los Vélez massacrar i saquejar la població civil del sud del Principat, que, entre juliol i setembre de 1640, va assassinar centenars de civils a Tortosa, Xerta, Tivenys i Aldover. Fracassat l’intent de corts, Felip IV reaccionaria amb més violència: el 16 de desembre de 1640, Los Vélez va passar a ganivet 700 persones a Cambrils, que llavors era una petita vila de 1.000 habitants.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat