Tal dia com avui de l’any 1878, fa 142 anys, moria a Los Angeles (Califòrnia) Eulalia Pérez Cota, vídua de Joan Mariné. Eulalia havia nascut en una data indeterminada a Loreto (Baixa Califòrnia-Mèxic). Segons la investigació genealògica familiar, hauria nascut cap al 1766; però, en canvi, la investigació historiogràfica anglesa situa el seu naixement entre el 1758 i el 1760. La investigació anglesa es basa en les dades de 1780 a la missió de Sant Vicenç Ferrer (Califòrnia) on apareix Eulalia —que, segons els càlculs dels seus descendents actuals, tindria només 14 anys— amb els seus tres fills grans.  

Però, en una fotografia que data de la dècada 1870, que es conserva a l’Arxiu Històric d’Encino (Califòrnia), figura que, en aquell moment, Eulalia tenia 139 anys, per la qual cosa, van estimar que hauria nascut a la dècada de 1740. En qualsevol dels casos, el que sí que és segur —així figura en la documentació que es conserva a les missions de Sant Vicenç Ferrer i de Sant Gabriel (Califòrnia)—  és que era filla de Diego Pérez i d'Antonia Cota (d’origen castellà i sicilià, respectivament) i que havia nascut a Loreto, una missió fundada a finals de la centúria del 1600 a la Baixa Califòrnia (Mèxic).

Durant mig segle, Eulalia va ser la majordoma de la missió de Sant Gabriel fundada el 1771 per Juníper Serra (a l’actual conurbació de Los Angeles) i, quan es va retirar, va rebre en agraïment la propietat d’una extensa finca de 5.000 hectàrees a les proximitats. En canvi, Joan Mariné (el seu segon marit) era nascut a Reus cap al 1760, havia estat oficial de la Companyia de Voluntaris Catalans de Gaspar de Portolà i de Juníper Serra, que havien explorat Califòrnia (1768-1778); i, posteriorment, seria lloctinent del govern mexicà al districte de Los Angeles (cap al 1810).

Durant la seva existència, Eulalia seria el testimoni viu dels grans canvis històrics que es van produir a la costa oest nord-americana. Nascuda Eulalia Pérez, súbdita del rei hispànic Carles III, en el decurs de la seva vida seria Eulalia Pérez de Mariné, súbdita de l’emperador mexicà Agustí I, i poc després, ciutadana de la República mexicana; i finalment seria Eulalia Mariné, ciutadana dels Estats Units.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat