Tal dia com avui de l'any 1982, fa 35 anys, entrava en vigor l'Estatut d'Autonomia del País Valencià que havia estat llargament negociat per les forces polítiques que integraven les institucions preautonòmiques. L'Estatut valencià no seria mai referendat per la societat valenciana. El text negociat per les forces polítiques valencianes seria tramitat directament a les Corts espanyoles: aprovat pel Congrés –28 d'abril– i pel Senat –16 de maig–; motiu pel qual seria conegut, entre altres denominacions, com “l'Estatut de Madrid”. L'Estatut de 1982 representaria el primer exercici d'autogovern des de la liquidació borbònica, a sang i foc, del règim foral valencià, el 1707.

Però el camí fins a l'aprovació del text definitiu no va estar exempt de tensions. Durant el període preautonòmic (1978-1982) les institucions van ser l'escenari d'un conflicte que anava molt més enllà del terreny estrictament polític. La dreta valenciana –representada pel franquisme ideològic i sociològic– va crear un clima de violència social que perseguia totes les persones que treballaven per assolir un autogovern en plenitud. I l'esquerra valenciana –pressionada pels seus dirigents estatals de Madrid– va acabar consensuant amb la dreta un Estatut de mínims que no es corresponia ni amb la història del País Valencià ni amb les aspiracions de la majoria de la societat valenciana coetània. 

El País Valencià, malgrat la llarga història que l'acreditava com una nació, va acabar accedint a l’autonomia a través la via general –"el café para todos"– previst per a les regions que no tenien una tradició d'autogovern. Era el resultat del conflicte social provocat pel blaverisme (la dreta valenciana), a través de les mal anomenades batalla de la llengua i batalla dels símbols. Contra el que s'havia aprovat en la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià (1976) –únic organisme impulsor de les reivindicacions d'autogovern– es va renunciar a denominar català a la llengua, a instituir la senyera com a bandera valenciana, i a denominar País Valencià el territori.