Tal dia com avui de l’any 1935, fa 84 anys, en el context del macrojudici contra el govern català pels fets del Sis d’Octubre (1934), Gil Gil y Gil, vocal del Tribunal de Garanties de la República espanyola i exdiputat del PRR de Lerroux, exhortava l’Audiència Nacional a embargar els béns del president Lluís Companys. El president de la Generalitat i els consellers del Govern estaven empresonats, des del dia anterior, a les dependències de l’Audiència Nacional a l’espera de judici. Des del 7 d’octubre de 1934 fins al 7 de gener de 1935, havien estat retinguts al vaixell-presó Uruguai.

Gil Gil y Gil, nomenat vocal del Tribunal de Garanties encarregat de tramitar a Barcelona les diligències de la causa contra el Govern de Catalunya pels fets del Sis d’Octubre, i Fernando González Prieto, fiscal de l’Estat al Tribunal de Cassació de la República, s’havien reunit al jutjat número quatre de Barcelona per prendre declaració al cap i a cinc secretaries del gabinet de Presidència de la Generalitat, i reunir proves inculpatòries contra els membres del Govern empresonats.

Segons la premsa de l’època: “El señor Gil y Gil ofició ayer mismo al juzgado número cuatro para que, conforme se ha hecho con los ex-consejeros de la Generalidad, se proceda al embargo de los bienes del señor Companys para responder de las responsabilidades civiles, puesto que, aunque no se ha abierto todavía el proceso , éste está acordado por el Tribunal de Garantías (...) a fin de que requiera al señor Companys para que deposite la fianza, o bien designe los testigos que puedan declarar su insolvencia, y pueda procederse al embargo de bienes”.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat