Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, en el context dels mesos immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya i a la finalització de la Guerra Civil; el governador civil de Barcelona Wenceslao González Oliveros, imposava una sanció de 10.000 pessetes (l’equivalent actual a 12.000 euros) a la botiga La Saldadora, situada al carrer Cardenal Cassanyes, de Barcelona, per haver imprès i distribuït publicitat en llengua catalana.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, edició del 29/08/1939) “Por los motivos que a continuación se expresan, han sido impuestas, por el gobernador civil, las siguientes sanciones: Multa de 10.000 pesetas a la casa comercial titulada «La Saldadora», por la publicación de anuncios no redactados en el idioma nacional”. Durant l’any que va ser governador, González Oliveros es va lliurar a una autèntica croada contra tota manifestació pública de la llengua catalana.

La mateixa premsa revela que Oliveros se situava al capdavant dels escamots de la Guàrdia Civil, i en mànigues de camisa arremangada i pistola en mà, comandava els operatius policials de detenció i empresonament de mestres que, clandestinament, impartien en llengua catalana; en la desarticulació de xarxes que discretament promovien la conservació de la cultura catalana, o en la clausura de les escoles privades que mantenien l’ensenyament de la llengua catalana.

Oliveros havia estat nomenat governador pel seu perfil ideològic nacionalista espanyol i radicalment anticatalà. Aquell mateix dia i en aquell mateixa nota de premsa es deia: “Multa de 1.000 pesetas y destitución del alcalde del Ayuntamiento de Teyá, por empleo del dialecto catalán en las comunicaciones oficiales. Multa de 1.000 pesetas  y destitución del alcalde de San Agustín de Llusanés, por lo mismo que el anterior”. Posteriorment va ser l’amfitrió de Himmler en la visita que el capitost nazi va fer a Barcelona (1940).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 110. Reus, París, Londres. Font Wikimedia Commons
test d'història Reus, París, Londres Marc Pons