Tal dia com avui de l’any 1897, fa 123 anys, moria a Llíria (País Valencià) la religiosa Teresa de Jesús Jornet Ibars, cofundadora i superiora de l’orde de les Germanetes dels Ancians Desemparats (1872), Entre 1875 i 1897 promouria la construcció i dirigiria el funcionament de les primeres cases-asils destinades a assistir els avis i àvies de classe humil que vivien en males condicions i es trobaven en situació d’abandonament. En l’actualitat, aquestes residències geriàtriques són popularment conegudes com les “germanetes”,

Teresa Jornet havia nascut a Aitona (Segrià), l’any 1843, en el si d’una família de pagesos propietaris d’ideologia carlina i molt relacionats amb l’estament eclesiàstic. Un dels membres d’aquesta família -Francesc Palau i Quer, oncle avi de Teresa Jornet- seria el fundador de la congregació dels carmelitans descalços tercians que es dedicaria a l’ensenyament. Teresa Jornet, mestra d’ensenyament primari de professió; iniciaria la seva carrera religiosa col·laborant en les diferents cases-escola que havia fundat la congregació del seu oncle-avi.

La congregació de Teresa Jornet havia estat fundada a Barbastre (Aragó). Però quasi d’immediat, va ser traslladada a València cap i casal (1875). Allà es va posar la primera pedra i es va iniciar l’expansió. Les bones relacions de Teresa Jornet amb diferents bisbes, rectors i personalitats tant del món eclesiàstic com civil -que havia cultivat mentre havia estat col·laboradora de Francesc Palau- van facilitar la ràpida expansió de la congregació. L’any 1900, ja hi havia més de cent cases-asils arreu de l’estat espanyol i alguns països del continent americà que assistien milers d’avis i àvies.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 110. Reus, París, Londres. Font Wikimedia Commons
test d'història Reus, París, Londres Marc Pons