Tal dia com avui de l’any 1885, fa 135 anys, moria a l’antiga vila de Sant Martí dels Provençals (en l’actualitat, un districte de Barcelona) l’enginyer i inventor català Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819). Monturiol havia estat l’inventor de l’Ictineo (1859), el primer submarí de la història tripulat i autònom. L’Ictineo I era una nau de doble buc (un buc interior de forma esfèrica i buc exterior en forma de peix), amb una eslora (llargada) de 7 metres, una mànega (amplada màxima) de 2’5 metres, i un calat (alçada màxima de 3’5 metres). L’Ictineo I estava dotat d’un motor químic anaeròbic que el propulsava de forma autònoma, i estava destinat a finalitats comercials.

Espanya no ha reconegut mai Narcís Monturiol com l’inventor del submarí. És l’únic país del món que manté que el submarí va ser inventat per l’enginyer militar cartaginès Isaac Peral. Però, en canvi, tota la premsa europea de l’època revela i destaca que el 28 de juny de 1859 -al port de Barcelona- es va varar l’Ictineo de Monturiol, el primer submarí de la història. Mentre que la Gazeta de Madrid (l’equivalent al BOE) anuncia que el prototipus d’Isaac Peral, destinat a finalitats bèl·liques, va ser varat al port de Cartagena el 8 de setembre de 1888, vint-i-nou anys després de l’Ictineo I, i vint-i-quatre anys més tard que l’Ictineo II, la versió millorada del seu predecessor.

Monturiol també havia destacat com a polític. Molt abans de la invenció del submarí, va comprar uns terrenys a Sant Martí de Provençals (1846) i hi va fundar Icària, la primera comunitat de la península Ibèrica que practicaria el socialisme utòpic. Aquella experiència -que ja s’havia posat en pràctica a França i a Anglaterra des del 1830- estava formada per un grup de més de cent famílies que havia renunciat a la propietat, a la moneda i al comerç, que s’organitzaven com una cooperativa i que invertien els beneficis del treball sobre la pròpia comunitat. A Icària, les cases, els tallers, la botiga, l’escola, el dispensari, la taverna o el cementiri sempre van ser propietat de la comunitat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Background (21)
Test d'història La Cerdanya Marc Pons