Tal dia com avui de l’any 1497, fa 524 anys, a Salamanca (Corona castellano-lleonesa) moria Joan de Trastàmara i de Trastàmara, també conegut com a Joan d’Aragó i de Castella, segon fill dels Reis Catòlics i l’únic mascle de la seva descendència i, per tant, cridat a ser el continuador de la nissaga Trastàmara. Joan, que havia nascut a Sevilla l’any 1478 i per tant en el moment de la defunció només tenia dinou anys, amb anterioritat a la seva mort havia estat proclamat hereu de les corones catalanoaragonesa i castellanolleonesa. Segons les fonts documentals, la seva mort es va produir mentre viatjava de Toledo a Valencia de Alcántara (Corona castellanolleonesa) per assistir a les noces entre la seva germana gran Isabel i el rei Manuel I de Portugal.

Sis mesos abans de la seva mort, Joan havia estat casat amb Margarida d’Habsburg, filla de l’arxiduc Maximilià d’Àustria i de Maria de Borgonya, comtessa independent de Flandes. Aquell enllaç era la culminació d’una estratègia conjunta de les cases de Trastàmara i d’Habsburg per a aïllar la casa reial francesa dels Valois; i que s’havia iniciat amb el matrimoni entre Felip, germà de Margarida i hereu de l’arxiducat d’Àustria i del comtat de Flandes i Joana, germana de Joan (1496). La pretensió de les cancelleries hispànica i austroflamenca era enllaçar, en un futur, els respectius hereus d’aquestes parelles amb el propòsit de crear un gran conglomerat polític i militar.

Però la prematura mort de Joan va alterar els plans de la cancelleria hispànica. Joan, que estava cridat a engendrar un hereu que hauria estat el primer o el segon Trastàmara que rebia les dues grans corones peninsulars a la vegada, moria sense descendència; i deixava el camí obert a altres nissagues reials europees (les dels marits de les seves germanes) a culminar el projecte hispànic dels Reis Catòlics. Tan sols onze mesos després (1498), naixia Miquel da Paz -de la dinastia portuguesa Avis- (fill d’Isabel) que moriria prematurament (1500). I el 1500 naixia Carles de Gant -de la dinastia austríaca Habsburg- (fill de Joana), que es convertiria en el relleu dels Reis Catòlics.