Tal dia com avui de l’any 1208, fa 812 anys, moria al monestir de Sixena (Aragó), la comtessa-reina Sança, esposa del comte-rei Alfons Ramon (fill i hereu de Ramon Berenguer IV de Barcelona i Peronella d’Aragó; i també conegut amb el sobrenom del Cast). Sança, nascuda a Toledo (Corona castellanolleonesa) l’any 1154, era filla del rei Alfons VII de Castella, de Lleó, i de Galicia; i de la seva esposa la reina consort Riquilda Piast, infanta de la família reial polonesa. Per aquest motiu, Sança també es anomenada “de Castella i de Polònia”.

Sança va ser casada el 1174 amb Alfons Ramon en una operació d’estat que pretenia estrènyer els llaços polítics de les diferents cases reials peninsulars. En aquell mateix context, Dolça, germana petita d’Alfons Ramon, va ser casada amb l’hereu de la corona portuguesa Sanç Borgonya, parent llunyà de Sança de Barcelona-Aragó. L’any 1188, Sança fundaria el monestir de Santa Maria de Sixena, i hi situaria una comunitat de monges vinculades a l’orde de Sant Joan de Jerusalem (Hospitalers). Per aquest motiu, se la considera la fundadora de la branca femenina d’aquesta orde.

La prematura mort d’Alfons Ramon (1196) i l’entronització del seu hereu Pere (conegut com el Catòlic), va suscitar un agre enfrontament entre mare i fill, que va acabar amb la reclusió voluntària de Sança al monestir que ella mateixa havia fundat. Va demanar ser soterrada a Sixena, malgrat que les restes del seu difunt marit reposaven a Poblet; i, posteriorment, el seu fill Pere (mort a Muret el 1213) també hi seria sebollit. No obstant això, Sixena no va tenir mai la categoria de panteó reial, però va gaudir de grans privilegis concedits per la corona, i va ser un centre monacal de les filles de la noblesa catalana.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat