Tal dia com avui de l’any 1562, fa 458 anys, l’explorador Joan Jofré de Montesa fundava la ciutat de San Juan, el primer assentament estable europeu sobre la serralada dels Andes i, actualment, una de les deu principals aglomeracions urbanes de l’Argentina i un centre de comunicacions de primer ordre entre la costa atlàntica (Argentina i Uruguai) i la costa pacífica (Xile i Perú).

Joan Jofré era membre d’una nissaga empordanesa que havia estat molt propera als interessos polítics del rei Ferran el Catòlic, i molt activa en l'empresa militar de Granada (1492). Amb Joan Jofré es revela també un eix de complicitats amb la conquesta americana com a teló de fons. Jofré formava part de l'estat major hispànic que va explorar i colonitzar l'actual Xile i oest d’Argentina.

Quan es va produir la campanya de colonització i conquesta de la vessant oriental dels Andes -en el seu extrem sud-, Jofré ja havia exercit diverses funcions a l’administració colonial hispànica. Jofré havia estat un dels tres fundadors i primer alcalde de Santiago del Nuevo Extremo (actualment Santiago de Xile). També havia estat l’introductor del conreu de la vinya i primer productor de vi del continent americà.

La campanya de Jofré i l’estratègica fundació de San Juan servirien per a unir les dues costes d’Amèrica del Sud. Molt abans de la creació del Camino Real, que durant segles uniria la capital virregnal de Lima (a la costa del Pacífic) amb la governació de Río de la Plata (a la costa de l’Atlàntic), Jofré crearia la via que unia Santiago amb Buenos Aires, i facilitava la colonització de les extenses planúries de la Pampa (a l’actual Argentina.).

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat