Tal dia com avui de l’any 1931, fa 89 anys, a Barcelona, en el context dels mesos immediatament posteriors a la restauració de la Generalitat, a Barcelona, es produïa un incident armat entre un policia espanyol i un sometent, per una banda, i tres alumnes de l’Acadèmia de Mossos d’Esquadra, per l’altra, que es saldaria amb dos detinguts (el policia espanyol i el sometent); quatre expedientats (el policia espanyol i els tres aspirants a Mossos) i un darrer posat a disposició judicial (el sometent Enrique Enrich Mier). Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 17/08/1931), aquell incident es va produir a la porta d’un cafè del barri barceloní del Poble Nou.

Segons la mateixa nota de premsa, prèviament el policia espanyol i el sometent -en estat d’embriaguesa- havien provocat un greu altercat al cafè, amenaçant la clientela amb les seves armes de foc. A la sortida, van topar amb tres mossos auxiliars de paisà, i els van encanonar amb les seves armes. Dos dels mossos es van poder desfer dels atacants, i van avisar a la Comissaria General d’Ordre Públic. La mateixa nota, informa que la comissaria de la Barceloneta va activar un operatiu policial que, en pocs minuts, va desarmar i detenir el policia espanyol i el sometent. Aquests van declarar que havien confós els policies catalans amb uns atracadors.  

Les declaracions del comissari general d’Ordre Públic Miquel Badia Capell  delataven el malestar que havia produït aquell incident. Va dir que els atacants: “echaron el alto a tres agentes auxiliares de la Generalidad, que en vez de resistirse y detener (als atacants), dos de ellos escaparon y el otro se dejó desarmar (...) se les ha suspendido de empleo y sueldo (...) he de ver si hay algún articulo (...)  para arrojarles del Cuerpo por cobardes (...) Ha hecho (la policia catalana) muchos buenos servicios, en los que los agentes han expuesto su vida, para que vengan ahora algunos a mancharlos con una nota de cobardía”. En canvi, el cap de la policia espanyola a Barcelona no va fer cap declaració.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 109. El Canal d'Urgell. Fotografia de les obres de construcció a Ponts (circa 1850). Font Balaguer TV
test d'història El Canal d'Urgell Marc Pons
Background (9)
història L'arrel basca de Catalunya Marc Pons