Tal dia com avui de l’any 1936, fa 84 anys, es constituïa la Comissió Mixta Municipal de Barcelona per tirar endavant el  projecte redactat i aprovat per l’Escola Nova (creada el 27 de juliol anterior) que havia d’implantar un model escolar nou, gratuït, laic, unificat, amb coeducació i en llengua catalana. Aquell ambiciós projecte preveia crear 5.641 escoles a Catalunya. Aquesta dada revela que les escoles confessionals quedaven fora del nou sistema escolar.

Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició de l’11 d’octubre de 1936), ja s’havien habilitat antigues fàbriques en desús i edificis escolars abandonats per les congregacions religioses. Però el dia 10 d’octubre, la Comissió Mixta Municipal de Barcelona (formada per representants dels departaments d’Ensenyament i d’Obres Públiques) havien acordat intensificar els treballs per complir el projecte amb el menor termini de temps.

L'Escola Nova Unificada era concebuda com a l'escola del poble per a tots els infants de la nació, que havia de tenir tots els graus de l'ensenyament, des dels pàrvuls fins a la universitat, gratuïta en tots els graus. Va ser creada i sostinguda per la Generalitat, i dirigida, per la part tècnica i administrativa, per un consell superior integrat per persones que representaven tots els graus de l'ensenyament. No es definia com a escola uniformada, sinó, com a escola igualitària.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat