Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, en el context dels mesos immediatament posteriors a l’ocupació franquista de Catalunya (1939) i a la conclusió de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), les autoritats militars franquistes de Barcelona detenien i empresonaven el doctor Gregori Vidal i Jordana, cap de Pediatria de l’Hospital Clínic de Barcelona i professor de la universitat de Barcelona.  Segons la premsa de l’època (La Vanguardia Española, 24/11/1939): “Ha sido puesto a disposición del auditor el catedrático de la Facultad de Medicina Gregorio Vidal Jordana, al que se acusa de haberse dedicado a la recluta de sanitarios voluntarios para el «ejército» rojo”.

En canvi la biografia del doctor Vidal i Jordana, que està publicada a la web de la Galeria de Metges Catalans (del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona), explica que “quan esclata la Guerra Civil (és) nomenat director mèdic de l’Hospital Clínic, a més d’intervenir directament en l’organització dels Servei d’Urgències -en circumstàncies bèl·liques autoritàriament difícils- ell mateix ha de practicar nombroses intervencions davant l’allau de ferits que arriben a l’hospital (víctimes dels bombardeigs franquistes sobre la ciutat). El mes de novembre del 1939, instaurada la Dictadura (...) és detingut i empresonat fins al 1941, (...) per la seva posició ideològica”.

El doctor Vidal i Jordana no va poder recuperar mai la seva càtedra de Medicina Pediàtrica a la Universitat de Barcelona. La seva plaça va ser ocupada, consecutivament per Rafael Ramos Fernández, procedent de Salamanca (1940); i Manuel Cruz Hernández (1955), procedent de Cadis. Tant un com l’altre eren personatges “afectos al régimen”. El 1964, el règim franquista va deixar sense efecte l’ordre de depuració de 1940. Però el doctor Vidal i Jodana ja era a poques setmanes de la seva jubilació i no li va ser reintegrada la càtedra. El doctor Vidal i Jordana, nascut a Saragossa el 1894, va morir a Barcelona el 1980.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
El general Joan Prim
test d'història El general Joan Prim Marc Pons