Tal dia com avui de l’any 1931, fa 90 anys, el govern provisional de la Generalitat de Catalunya, presidit per Francesc Macià, encarava la primera setmana feinera de la seva història contemporània. La restauració de l’autogovern havia estat proclamada per Francesc Macià el 14 d’abril anterior, dos dies després de la celebració de les eleccions municipals del 12 d’abril i en el moment en què es van fer públics els resultats oficials d’aquells comicis. Dos dies després, una delegació del govern provisional de la República espanyola s’havia desplaçat a Barcelona per iniciar la negociació de les competències que assumiria el govern català.

El diumenge 19 d’abril de 1931, durant el matí, el president Macià va rebre diversos telegrames procedents de diversos indrets d’Europa, d’Àsia, i d’América felicitant-lo per la restauració de la Generalitat. Segons la premsa de l’època (La Vanguardia, edició del 21/04/1931), l’oficina del president va consignar la recepció del telegrames que procedien dels casals catalans i col·lectius de ciutadans catalans de Cuba, de l’Argentina, de l’Uruguai, de Mèxic, de Filipines, de Paraguai i de Suïssa. També va consignar la recepció de telegrames de felicitació enviats pels partits sobiranistes occità i bretó, i del Partit Socialista francès.

La mateixa nota destacava que s’havia consignat la recepció de dotzenes de telegrames de felicitació signats per particulars que vivien a milers de quilòmetres del país. Entre aquests destacava els enviats pels industrials Torrebadella, de l’Uruguai; o Llonch, de la Tierra del Fuego, a l’Argentina. També els ajuntaments de Catalunya s’havien sumat a aquestes iniciatives i, fins i tot, en aquella nota es destacava la recepció d’un telegrama enviat per un ajuntament de Mallorca. La repercussió internacional de la restauració de la Generalitat es devia, en bona part, a la tasca de divulgació de les reivindicacions nacionals catalanes portada a terme per Macià -des de l’exili- entre 1926 i 1931.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Els catalans del 'Titanic'
Història Els catalans del 'Titanic' Marc Pons
La cuina catalana del 1700
Test d'història La cuina catalana del 1700 Marc Pons