Tal dia com avui de l’any 1391, fa 626 anys, el Consell de València (el govern municipal) publicava un ban prohibint el joc de pilota a la ciutat. A finals de la centúria del 1300, la pilota valenciana era una pràctica lúdica molt generalitzada entre totes les classes socials de la ciutat de València. Els consellers van pretextar que el propòsit d’aquella mesura era rebaixar les tensions socials que, des de poc abans, s’havien despertat en els carrers de València. Segons els consellers, en aquells partits es proferien, de forma sistemàtica i generalitzada, blasfèmies i amenaces.

El ban que va publicar el Consell Municipal de València deia: “Car per occasió del joch deius escrit se seguien diverses blasfemies en offensa de nostre senyor Déu e dels sants, e diverses injúries de paraula e fet a les gents anants e stants per los carrers e places de la ciutat, ha novellament establit e vedat que alcuna persona privada o estranya, de qualsevol estament condició o ley, sia d'edat de X anys a ensus, no gos ne presumesca jugar dins los murs de la dita ciutat a joch de pilota arruladiça, sots pena de XX morabatins d'or per cascuna vegada que contrafara”.

Segons les mateixes fonts, aquella prohibició va tenir un efecte totalment inesperat: va provocar fortes protestes que van alimentar les tensions i les rivalitats. Aquestes fonts revelen que, durant aquella prohibició, no es va arribar mai a desterrar la pilota dels carrers de València. Però, en canvi, passaria que els partits de pilota (que, generalment, se celebraven als carrers) es començarien a jugar en espais tancats (en patis de veïns o de grans casals urbans), lluny del control de les autoritats municipals i que serien el precedent més remot dels actuals trinquets.