Tal dia com avui de l’any 1502, fa 516 anys, Cristòfol Colom iniciava a mar obert el seu quart i darrer viatge al Nou Continent. Colom, que havia estat empresonat durant dos anys, retornava a la mar amb l’objectiu, en aquella ocasió, d’explorar les costes de l’istme centreamericà i trobar un pas cap a l’oceà Pacífic. Les amenaces judicials i els maltractaments que havia rebut a la presó, marcarien decisivament el resultat d’aquell viatge. Colom, abandonat pels Reis Catòlics, perseguit per la cancelleria, amenaçat per la judicatura i boicotejat pels representants del poder hispànic a la colònia de la Hispaniola, fracassaria en el seu darrer intent de recuperar el prestigi i el poder.

Colom havia estat empresonat per ordre del jutge especial Fernández de Bobadilla, enviat a la Hispaniola per ordre dels Reis Catòlics. Les disputes entre els colons catalano-valencians i els castellano-lleonesos a l’illa de la Hispaniola només havia estat el pretext. La historiografia contemporània ha vist en aquell moviment el propòsit polític dels Reis Catòlics de rescindir unilateralment les Capitulaciones de Santa Fe (1492), prèvies al primer viatge, que autoritzaven Colom a crear estructures d’estat en els nous territoris, integrades en l’edifici polític hispànic. Després de la detenció i empresonament de Colom, els nous territoris passarien a formar part, directament, del patrimoni reial.

Colom va iniciar aquell darrer viatge amb quatre naus tripulades per mariners bàsicament catalans i valencians. Però quan va arribar a la Hispaniola, el 29 de juny, el nou governador de la colònia Nicolás de Ovando —imposat pels Reis Catòlics— li va negar autorització per a desembarcar i proveir-se. Sense, pràcticament, aliments ni aigua, haurien de solcar la mar fins a les costes centre-americanes. El 30 de juliol desembarcava a l’illa de Guanaja i dirigia l’exploració de les costes de l’actual estat d’Hondures. L’escassetat d’aliments va desembocar en un motí, que va controlar gràcies a la seva experiència. Però la destrucció de les naus va condemnar definitivament el projecte.