Tal dia com avui de l’any 1900, fa 119 anys, entrava en vigor la Llei Foraker (redactada pel senador republicà nord-americà Joseph B. Foraker i aprovada pel Congrés dels Estats Units) que passava a regular la relació entre els residents a l’illa de Puerto Rico i l’administració nord-americana. Feia tot just un any (12 d’abril de 1899) que l’administració espanyola ―en virtut del Tractat de París (1898)― havia estat rellevada i que s’havia portat a terme un cens enquestant tots els residents a l’illa perquè optessin entre adquirir la nova ciutadania porto-riquenya o conservar l’espanyola.

Els qui havien optat per la nova ciutadania porto-riquenya (la immensa majoria de la població) van quedar automàticament subjectes a la Llei Foraker, que deia textualment: “Todos los habitantes que continúen residiendo allí, los cuales eran súbditos españoles el día once de abril de mil ochocientos noventa y nueve, y a la sazón residían en Puerto Rico, y sus hijos con posterioridad nacidos allí, serán tenidos por ciudadanos de Puerto Rico, y como tales con derecho a la protección de los Estados Unidos; excepto aquellos que hubiesen optado por conservar su fidelidad a la Corona de España”.

La colònia catalana de Puerto Rico era molt nombrosa i molt influent. Estava concentrada principalment a les costes occidental de l’illa (províncies de Mayagüez i Aguadillo) i sud-occidental (província de Ponce), dedicats, principalment, al conreu i exportació de cotó, de sucre i de tabac, i havia estat majoritàriament partidària de la independència. Dues personalitats d’aquella colònia tindrien un paper molt destacat en el procés independentista de Puerto Rico i de Cuba: Joan Francesc Basora (fill d’una família originària de Reus) i Joan Rius (originari d’una família del Vendrell).

L’entrada en vigor de la Llei Foraker (1900) representaria un formidable impuls a l’economia de la comunitat catalana de Puerto Rico, que, tot seguit, es traduiria en un notable increment de la seva influència en la política nacional. Des de l’any 1900, la colònia catalana de Puerto Rico havia donat un governador nord-americà, Henry Colom, i quatre governadors de l’Estat Lliure (l’actual estatus que regula la relació entre Puerto Rico i els Estats Units): Roberto Sánchez-Vilella, Carlos Romero-Barceló, Pedro Rosselló i Ricardo Rosselló.