Tal dia com avui de l’any 1891, fa 130 anys, moria a Barceloneta (llavors possessió espanyola de Puerto Rico) Bonós Llensa i Feliu, comerciant i navilier i fundador i primer alcalde de la ciutat de Barceloneta, situada a la costa central nord de l’illa de Puerto Rico. Llensa era nascut a Blanes (la Selva), l’any 1821, i era fill de la parella formada per Bonós Llensa i Collell i Caterina Feliu i Vilaseca. L’any 1840, amb dinou anys d’edat, va arribar a Puerto Rico i va fundar una companyia de transport de passatgers i de mercaderies que, inicialment, operaria des del port de Manatí (a 2 quilòmetres a l’est de la futura Barceloneta).

Durant la dècada de 1860 va desplaçar la seva activitat cap al port natural format per la desembocadura del riu Grande, que, progressivament, es va poblar d’agricultors i comerciants catalans dedicats a la producció i exportació de sucre. En el decurs de les dues dècades següents, aquell assentament adquiriria la dimensió d’una petita ciutat, i l’1 de juliol de 1881 es constituïa com a municipi. Segons les fonts documentals, els seus residents la volien anomenar Barcelona, però el capità general espanyol Eulogio Despujol (la màxima autoritat colonial a l’illa) s’hi va negar i, després d’un estira-i-arronsa, acabaria autoritzant el nom actual.

Llensa va ser el primer alcalde de Barceloneta i una de les principals fortunes patrimonials de la ciutat. Durant l’etapa de plenitud del seu negoci, va tenir quatre bergantins (anomenats Pinta, Niña, Santa María i Joaquina) que, des de Barceloneta de Puerto Rico, feien viatges regulars de persones i mercaderies a Nova York i a Barcelona. En l’actualitat, Barceloneta de Puerto Rico és un municipi de 25.000 habitants, acull el complex farmacèutic més gran del món (amb més de catorze indústries farmacèutiques) i, fent honor al seu origen, el seu escut municipal està format per la creu de Sant Jordi i les quatre barres catalanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat