Tal dia com avui de l’any 1494, fa 525 anys, els religiosos Bernat Boïl i Ramon Pané, que havien embarcat a Barcelona en el segon viatge colombí, oficiaven la primera missa catòlica de la història d’Amèrica. Aquell primer ofici litúrgic es va celebrar al fort La Isabela que, durant la seva efímera existència (1494-1496), seria governat pel valencià Antoni de Torres, jueu convers de l’entorn dels, també, valencians Santàngel, financers del primer viatge. Aquell assentament entraria en crisi a causa dels conflictes entre els colons catalanovalencians i els castellanolleonesos.

Aquell primer ofici litúrgic, coincident amb la data de fundació oficial de l’assentament, no aconseguiria frenar l’escalada del conflicte. Pocs mesos abans (febrer de 1493), l’almirall Colom i els seus partidaris catalanovalencians, havien desarticulat un intent de motí liderat pel funcionari castellà Bernal Díaz de Pisa, consistent a robar les provisions, segrestar les naus i desertar de la missió. Segons les fonts, els amotinats clamaven: “¡Queremos volver a Castilla! i “¡Muera el Almirante!". També se’ls va intervenir cartes adreçades a Isabel de Castella que calumniaven els Colom.

Bernat Boïl, un dels dos religiosos que va concelebrar aquell primer ofici litúrgic, era nascut cap al 1445 a la vila de Saidí (a la franja catalanoparlant d’Aragó i territori de la diòcesi de Lleida). S’havia format al seminari de Lleida. Havia estat comissari general de les galeres de Bernat de Vilamarí (almirall de la Corona d’Aragó), secretari i diplomàtic de Ferran el Catòlic i nunci apostòlic del pontífex valencià Alexandre VI ―el papa Borja― als països de la Corona d’Aragó. Poc després, el papa Borja nomenaria Boïl primer vicari apostòlic a les Índies Occidentals, càrrec equivalent a bisbe.

En canvi, de Ramon Pané, l’altre religiós que va concelebrar aquell primer ofici litúrgic, no es tenen dades concretes ni de l’any ni de l’indret de naixement. Tot i això, les fonts apunten que hauria nascut cap al 1460 o 1465 en algun indret de la vall del riu Corb (a la plana de Lleida). Pané era monjo de la comunitat de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona (Maresme). En aquell monestir s’havia produït la primera entrevista entre els Reis Catòlics i Colom després del primer viatge. Va ser el primer europeu que va aprendre les llengües ameríndies i el primer catequista al Nou Continent.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat