Tal dia com avui de l’any 1939, fa 82 anys, en el context de les darreres setmanes de la Guerra Civil espanyola (1936-1939), la premsa de l’època de l’anomenada “zona nacional” publicava que el periodista Manuel Aznar Zubigaray, màxim responsable de l’aparell propagandístic de la Junta de Burgos (el govern rebel), havia fet una donació personal de 6.000 pessetes (l’equivalent actual a 50.000 euros) a les tropes del general Yagüe, que en aquell moment estaven completant l’ocupació franquista de Catalunya.

Aznar Zubigaray era el pare de Manuel Aznar Acedo, posteriorment un alt càrrec de l’aparell d’informació del règim franquista, i seria l’avi de José María Aznar López, líder del Partit Popular i president del govern espanyol (1996-2004) durant l’actual règim constitucional. Des de l’inici del conflicte civil (1936), Aznar havia dibuixat una curiosa trajectòria que anava del Partit Nacionalista Basc a Falange. Segons algunes fonts, a l’esclat del conflicte, va fugir a Burgos i es va posar al servei dels rebels.

Quan es va fer pública aquella donació, les tropes del general Yagüe ja havien ocupat les principals ciutats catalanes i l’exèrcit franquista (amb la col·laboració de les aviacions dels règims nazi i feixista italià) perseguia i assetjava les columnes de població civil republicana que es dirigien a la frontera hispano-francesa, fugint de la repressió franquista. Tan sols dos dies abans (03/02/1939), l’aviació nazi havia metrallat i bombardejat una columna de refugiats a Figueres, que va causar 83 víctimes mortals.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat