Tal dia com avui de l’any 1905, fa 115 anys, un grup de 300 militars espanyols (oficials i soldats de la guarnició de Barcelona) van assaltar les seus del setmanari satíric Cu-Cut! i del diari La veu de Catalunya i els tallers de la impremta Bagunyà. Com a resultat d’aquests atacs, les redaccions i el taller van quedar totalment destruïts i van resultar ferides diverses persones.

Aquests fets venien precedits d’una festa que s’havia celebrat al local de la Lliga Regionalista després de la victòria electoral catalanista en les eleccions municipals de 1905. En concloure la festa, els assistents van sortir al carrer cantant l’himne d'Els Segadors i van ser tirotejats per militants del PRR (de Lerroux), des de les finestres de la seu d’aquest partit.

Aquest tiroteig va causar diversos ferits de bala, entre els assistents a la festa de la Lliga Regionalista. La policia espanyola no va obrir cap investigació i no va practicar cap detenció i la premsa de Madrid ho va publicar com una simple batussa entre militants de dos partits polítics ideològicament oposats. La manca de resposta per part de les autoritats governatives espanyoles a Barcelona seria l’espurna de la violència que culminaria amb els fets del Cu-Cut!

El rei Alfons XIII i el govern espanyol, lluny d’investigar els fets i detenir els responsables del tiroteig contra els militants de la Lliga Regionalista i de l’assalt i incendi de les redaccions del Cu-Cut! i de La veu de Catalunya i de la impremta Bagunyà, va desfermar una terrible onada repressiva contra els partits polítics i els sindicats catalanistes, que arribaria suportada per la suspensió de les garanties constitucionals al territori de les quatre províncies catalanes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat