Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, alguns mitjans de premsa francesos publicaven que havia aparegut el cadàver de Marià Rodríguez Vázquez —conegut popularment com a Marianet—, secretari general de la CNT-FAI estatal durant la Guerra Civil espanyola i els primers mesos d’exili (novembre 1936 – juny 1939). Marianet, nascut a Barcelona l’any 1909, catalanoparlant, fill de la comunitat gitana de la capital catalana, havia fet una carrera política meteòrica a l’ombra del socialista Juan Negrín López, penúltim president de govern de la República espanyola.

Segons la investigació policial, Marià Rodríguez Vázquez havia desaparegut el 18 de juny anterior a La Ferté-sous-Jouarre (un petit poble situat a 65 quilòmetres a l’est de París). I es dona aquesta data com la de la probable mort. Però, en canvi, el cadàver no va aparèixer fins uns dies més tard al pont d’Argenteuil, a París. La mateixa premsa va publicar que el cos de Marianet havia estat trobat amb evidents signes de violència (presentava diversos orificis de bala); i tot apuntava que havia estat llançat en algun punt dels rius Marne o Sena i arrossegat pel corrent fluvial fins al pont d’Argenteuil.

Marianet havia estat un personatge molt controvertit, que havia acumulat una extensa llista d’enemics. Alguns quadres dirigents de la CNT-FAI el consideraven un traïdor per la seva estreta col·laboració amb el govern socialista de Negrín. En altres escenaris se’l considerava un assassí, per la seva participació en les patrulles de control, que, a la rereguarda republicana, havien comès multitud de crims (robatoris, segrestos, tortures, assassinats) contra persones d’ideologia conservadora. I d’altra banda, el govern francès considerava molt amenaçant la seva presència i la seva activitat.

No obstant això, la policia francesa va tancar el cas sense resoldre el crim; i la investigació historiogràfica no ha esbrinat, encara, l’autor o autors d’aquell assassinat.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat