Tal dia com avui de l’any 1936, fa 84 anys, al cementiri de Palma i en el context dels dies immediatament posteriors a la rebel·lió militar que havia conduït a la Guerra Civil espanyola (1936-1939), un escamot de militars rebels afusellava Pere Antoni Reus i Bordoy, editor, jutge de pau de Felanitx i cofundador d’Esquerra Republicana Balear. En una mena de judici-farsa els militars rebels havien acusat Pere Reus de col·laboració amb els carabiners (les legítimes forces d’ordre públic) durant els fets del 19 de juliol de 1936 i —com passaria posteriorment en tantíssimes altres ocasions— va ser, paradoxalment, condemnat per auxili a la rebel·lió.

Pere Reus (Felanitx, 1896 – Palma, 1936) era una de les més destacades personalitats de la intel·lectualitat mallorquina. L’any 1923 havia estat un dels fundadors de l’Associació per la Cultura de Mallorca, una entitat creada per promoure la recuperació i la divulgació  de la cultura catalana a les Illes. Tot i que va ser perseguida pel règim dictatorial de Primo de Rivera (1923-1930), va desenvolupar una gran activitat que marcaria una època: va publicar la revista La Nostra Terra (1928-1936) editada íntegrament en català i defensora de l’autogovern de les Illes i de la federació dels països catalanoparlants; i va organitzar cursos d’una gran vàlua cultural i divulgativa.

El 1931, Pere Reus es convertia en el primer jutge de pau republicà de Felanitx. Havia estat nomenat per unanimitat de totes les forces polítiques locals. I el 1934, amb Emili Darder, alcalde de Palma afusellat també pels militars rebels (1937), Bernat Jofre, Pere Oliver, Antoni Maria Ques, Francesc de Sales Aguiló, Joan Mas i Francesc Carreras, fundava l’Esquerra Republicana Balear, resultat de la fusió de diversos partits republicans, d’esquerres i federalistes de les Illes, fins i tot, d’àmbit local. Amb el cop d’estat del 19 de juliol de 1936, l’ERB va ser desarticulada pels rebels i els seus líders van ser afusellats, empresonats o obligats a marxar a l’exili.

Els mateixos colpistes que van ordenar afusellar Pere Reus van condemnar la seva esposa Purificación Manzanares a 30 anys de presó.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat
Test 106. El Principat d'Andorra. Mapa d'Andorra. Fragment d'una mapa de Catalunya (1608), obra de Jan Vrients. Font Cartoteca de Catalunya
Test d'història El Principat d'Andorra Marc Pons