Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, moria a Brussel·les (Bèlgica) Adolph Max, que havia estat alcalde la ciutat, ininterrompudament, durant trenta anys (1909-1939) pel Partit Liberal. Max era alcalde de Brussel·les quan Francesc Macià va ser jutjat a París pels Fets de Prats de Molló (gener 1927) i condemnat a sis mesos de presó i, tot seguit, a abandonar l’estat francès. Francesc Macià, que en aquell moment era el líder del partit independentista clandestí Estat Català, va ser acollit a Brussel·les i hi va viure durant la primera part del seu exili (1927-1931).

L’intent de mobilitzar un exèrcit que havia d’alliberar Catalunya, conegut com els Fets de Prats de Molló (1926), va ser avortat per la Gendarmeria francesa per la delació de l’agent del règim feixista italià Ricciotti Garibaldi, que s’havia infiltrat en l’operatiu. Macià i els seus col·laboradors directes van ser detinguts, empresonats i jutjats per tinença il·legal d’armes. El govern espanyol del règim dictatorial de Primo de Rivera va exigir l'extradició. Però, en canvi, Macià no tan sols sortiria amb una condemna mínima, sinó que, a través d’aquell judici, aconseguiria internacionalitzar la causa catalana.

Max, que abans de ser alcalde havia estat magistrat, es va solidaritzar amb la causa de Macià, en quedar manifestament palès que el govern espanyol, lluny de fer justícia, pretenia capturar Macià per convertir-lo en carn d’una repressió exemplificant. Poc després, Macià va fer una exitosa gira americana, visitant els casals catalans. L’abril de 1931 guanyava àmpliament les eleccions municipals a Catalunya, que el convertirien en primer president de la Generalitat restaurada. Els resultats generals d’aquells comicis precipitarien la caiguda de la monarquia i la proclamació de la República.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat