Tal dia com avui de l’any 1939, fa 81 anys, acabava la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Dos dies abans, les tropes franquistes havien ocupat les ciutats de València i Alacant; i el dia anterior havien entrat a Cartagena i a Almeria. A Catalunya les hostilitats havien finalitzat un mes i mig abans amb l’ocupació franquista dels darrers punts de resistència republicana (Puigcerdà i la Jonquera). La premsa de l’època titulava en portada: “Franco, caudillo victorioso. Ha terminado la guerra”.

La finalització d’aquell llarg i dramàtic conflicte, no va significar una millora de les condicions de vida de la població. Ben al contrari. La premsa captiva del règim franquista -l'única autoritzada- omplia planes informant enviaments d’aliments des de les zones que havien estat ocupades a l’inici del conflicte i que, segons el règim franquista, ja es trobaven a plena producció. Però el cert és que aquelles trameses d’aliments, en moltes ocasions, eren prèviament saquejades pels capitostos franquistes.

La mateixa premsa informava que a Madrid (ocupada tres dies abans) “sobra pan y están abiertos bares y cafés (...) El viernes (l’endemà de l’ocupació) sobraron en Madrid 20.000 kilos de pan,  y hoy se ha adquirido todo el pan que se ha querido. A las cinco de la tarde empezaron a venderse 50.000 docenas de huevos”.  Però, en canvi, la Catalunya d’aquell 1 d’abril estava dominada per un paisatge de cues de racionament, de botigues sense vitualles, i de tràfic d’aliments al mercat negre. Un paisatge de misèria i infraalimentació que, el mes següent, provocaria l’esclat d’una epidèmia de tuberculosi.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Test 96. La Casa de la Llotja. Representació de la visita de Ferran VII i Amàlia a les escoles professionals de la Casa de la Llotja (1827), obra d'Emili Casals. Font MUHBA
Test d'història La Casa de la Llotja Marc Pons