Tal dia com avui de l’any 1944, fa 80 anys; el general Franco, cap de l’estat espanyol des de la conclusió de la Guerra Civil (1936-1939); proclamava “l’estricta neutralitat d’Espanya” en el conflicte de la II Guerra Mundial (1939-1945) que enfrontava el bloc dels països aliats (Estats Units, Gran Bretanya, Unió Soviètica i França) amb l’anomenat “Eix Berlín-Roma-Tòquio” (Alemanya, Itàlia, Japó). El règim de Franco havia donat suport a aquell eix totalitari, en pagament pel suport que havia rebut durant el conflicte civil espanyol. La intervenció de les aviacions dels règims nazi alemany i feixista italià, havia inclinat el resultat d’aquella guerra a favor del bàndol rebel que comandava Franco.

Espanya s’havia implicat en aquell conflicte des del primer moment. El govern de Franco havia enviat diverses unitats de l’exèrcit espanyol a combatre a favor dels alemanys en els camps de batalla soviètics. Aquestes unitats estaven enquadrades en la División Azul, comandada pel general Muñoz Grandes, un dels oficials més destacats, en aquell moment, de l’exèrcit espanyol; i integrada per 18.000 efectius (soldats de lleva, voluntaris d’ideologia ultradretana i presoners polítics republicans a qui se’ls oferia la neteja de l’expedient a canvi de l’allistament). També havia enviat milers de treballadors a les fàbriques d’armament d’Alemanya (la majoria presoners polítics republicans que hi anaven en les mateixes circumstàncies que els de la División Azul).

La imminència dels desembarcaments aliats a Europa (que s’acabarien produint a Sicília i a Normandia) va mobilitzar el govern de Franco, que temia una invasió i el derrocament del seu règim. D’altra banda, l’Alemanya de Hitler havia començat a perdre la guerra. Reculava en tots els fronts de guerra. I la Itàlia de Mussolini vivia un clima de guerra civil. Amb aquell escenari, el dictador espanyol es va desentendre dels seus aliats i va iniciar les maniobres d’aproximació diplomàtica amb els Estats Units i la Gran Bretanya. No obstant això, a la conclusió del conflicte mundial, Espanya seria la principal escala de les rat-lines (la fuga de criminals nazis que escapaven de l’acció de la justícia) i seria el principal refugi de nazis alemanys i francesos també pròfugs de la justícia.