Tal dia com avui de l’any 1862, fa 162 anys, s’inaugurava oficialment la línia de ferrocarril Barcelona-Granollers-Girona, com un tram més del trajecte que havia d’enllaçar la capital catalana amb la xarxa ferroviària francesa. El primer tren havia arribat a Girona unes setmanes abans (26 de gener del 1862), però, segons les fonts documentals, les obres de construcció de l’edifici de l’estació no culminarien fins a la data prevista d’inauguració. Les mateixes fonts afirmen que, durant aquelles cinc setmanes que separaven el 26 de gener del 3 de març, les obres van avançar a un ritme trepidant.

A les nou del matí, les campanes de la catedral anunciaven que la comitiva oficial sortia de l’ajuntament en direcció a l’estació. Al davant hi anaven els gegants i els capgrossos, i una banda del regiment militar de la plaça. Segons les fonts documentals, a les deu en punt entrava el tren de la jornada inaugural, mentre les campanes de totes les esglésies de la ciutat repicaven. Quan el tren es va aturar i el passatge va ser a l’andana, el bisbe Florencio Lorente, situat sobre un altar efímer construït expressament, beneïa el comboi.

Les fonts documentals relaten, també, que l’arribada del ferrocarril va provocar una gran expectació a Girona. I que, durant les setmanes prèvies a la inauguració oficials, entre els més petits va sorgir un perillós joc, que consistia a saltar les vies mentre s’aproximava la locomotora. El guanyador era el que saltava més a prop de la locomotora. La notícia de la pràctica d’aquest joc va alarmar els dirigents de la companyia del ferrocarril i a les autoritats de la ciutat, que publicarien un ban (25 de febrer del 1862) prohibint aquesta pràctica, amb l’amenaça de sancions econòmiques importants als pares dels infractors.