Tal dia com avui de l’any 1937, fa 86 anys, a València, en el context de la guerra civil espanyola (1936-1939) i de la revolució que es va proclamar a la rereguarda republicana, un escamot anarquista afusellava la vedet Constantina de Jarque Castro, coneguda popularment com a Tina Jarque, i el seu amant Abel Domínguez, dirigent de les milícies de la CNT-FAI d’Andalusia i d’Extremadura. Jarque i Domínguez van ser acusats d’espionatge, de quintacolumnisme i del robatori de joies confiscades per les sinistres patrulles de control anarquistes a Madrid.

Tina Jarque havia nascut l’any 1906 a Barcelona i s’havia criat al barri del Poble-sec, en una família d’artistes de circ. El seu avi era el clown Santiago Jarque, de nom artístic Santiaguini, i el seu pare era el pallasso Antonio Jarque, de nom artístic Tonitoff. Tina no va tenir una educació acurada, però la seva intel·ligència natural la va conduir a un món d’èxits professionals. Era poliglota (parlava català, castellà, alemany i anglès), va protagonitzar diverses gires musicals per Europa i va interpretar diferents papers cinematogràfics a Alemanya i als Estats Units.

Havia estat la introductora a l’estat espanyol dels gèneres musicals del jazz i la bossa nova i del nu a l’escenari. Durant la seva curta existència va tenir una vida amorosa intensa: es va relacionar amb esportistes famosos, com el boxejador Paulino Uzcudun; amb polítics poderosos, com el socialista Indalecio Prieto; amb artistes cèlebres, com el còmic Carles Saldaña; o amb homes de negocis polèmics, com el banquer Joan March. Però la relació que la condemnaria seria la que va tenir amb Abel Domínguez, un jove líder anarquista originari d’una família terratinent andalusa i que havia derivat a la CNT per rebel·lia.

A l’inici de la guerra civil, Jarque va ser assenyalada com a enemiga de la revolució. No li va servir de res haver col·laborat amb els anarquistes en el rodatge de diversos documentals propagandístics. El desembre de 1936 seria objecte d’un registre domiciliari. Abel Domínguez, responsable d’aquell operatiu, es va enamorar perdudament de la vedet i li va fer creure que l’única sortida que tenia era escapar. Van ser detinguts quan intentaven sortir de territori republicà amb les joies confiscades que Domínguez havia robat de la caixa del sindicat.