Tal dia com avui de l’any 1511, fa 512 anys, al Palau de Richmond (comtat de Surrey, Anglaterra), naixia Enric Tudor i Trastàmara, primer fill i primer descendent masculí de la parella formada pel rei Enric VIII d’Anglaterra i la primera esposa Caterina d’Aragó, filla de Ferran II de Catalunya-Aragó. El petit Enric va ser nomenat duc de Cornualla el mateix dia que va néixer, en previsió de ser investit príncep de Gal·les en arribar a la pubertat. Aquests títols estaven reservats exclusivament a l’hereu de la corona anglesa.

No obstant això, el petit Enric no va superar la primera infantesa. Segons les fonts documentals, va morir prematurament i inesperadament el 22 de febrer del mateix any, quan comptava amb set setmanes de vida. La mateixa documentació no detalla les causes del decés, però se suggereix que podria haver estat una mort sobtada. Més endavant, Enric i Caterina tindrien quatre criatures més: tres nens (que, en els tres casos, van morir al cap de pocs dies de néixer) i una nena (Maria, que, després de la mort del seu pare i del seu germanastre Eduard, regnaria com a Maria I, 1553-1558).

La prematura mort del petit Enric i la dels seus tres germans mascles nascuts posteriorment seria el pretext que esgrimiria el rei Enric VIII per sol·licitar la dissolució del matrimoni amb Caterina. En realitat, el rei Enric, conscient de la dinàmica ascendent i de la força projectiva d’Anglaterra, pretenia renegociar els tractats que, pocs anys abans, havien signat el seu pare Enric VII i el seu sogre Ferran el Catòlic. La nova Anglaterra d’Enric VIII ja apuntava un paper protagonista en l'àmbit continental, i es volia desempallegar de la tutorització que pretenia exercir Ferran el Catòlic.